انقلاب آماری برای توسعه‌ی پایدار
جعفر عسگری

دفتر آمار سازمان ملل متحد (UNSD)۱ در اجلاس سالانه‌ی 2015، که با شرکت رؤسای مراکز آمار کشورهای جهان، همه‌ساله در نیویورک برگزار می‌شود، طراحی، تدوین و استقرار دو موضوع مهم زیر را از سال 2015 به کشورهای جهان مورد توصیه و تأکید قرار داده است.

الف- انقلاب آماری برای نیل به توسعه‌ی پایدار (Data Revolution for Sustainable Development )

ب- داده‌های بزرگ (Big Data)۲

واقعیت آشکار آن است که بررسی روند رشد و توسعه‌ی کشورهای توسعه‌یافته و کشورهای در حال توسعه مبین این واقعیت است که بین تحقق اهداف برنامه‌های رشد و توسعه‌ی کشورها با میزان جامعیت و دقت اطلاعات آماری و شاخص‌های آماری مورد استفاده در برنامه‌ریزی، تصمیم‌گیری و ارزشیابی عملکرد برنامه‌ها رابطه‌ی بسیار قوی و معنی‌دار وجود دارد به‌طوری‌که در شرایطی که آمار و اطلاعات مورد استفاده در برنامه‌ریزی فعالیت‌ها از دقت و جامعیت و به‌هنگامی لازم برخوردار نیست، علی‌رغم صرف میلیاردها دلار سرمایه و مساعی فراوان، اهداف کمی و کیفی برنامه‌ها از تحقق لازم برخوردار نمی‌شود و مانند برنامه‌های چهارم و پنجم توسعه‌ی ایران بخش قابل توجهی از اهداف برنامه‌ها تحقق نیافته و در نتیجه علی‌رغم همه‌ی مساعی و تلاش‌ها و منابع صرف‌شده، شعارها و وعده‌های داده‌شده‌ی مسئولین، کیفیت زندگی و رفاه مورد انتظار حاصل نمی‌گردد. رجاء واثق دارد که تنها دلیل عدم تحقق اهداف برنامه‌ها موضوع فقدان به‌کارگیری آمارهای دقیق، صحیح و به‌هنگام نیست بلکه عوامل دیگری مانند سوء مدیریت، قوانین و مقررات متضاد و بازدارنده، ناشایسته سالاری، فساد و ... نیز به سهم خود تأثیرگذار بوده‌اند. اما نقش و سهم معنی‌دار فقدان آمار و اطلاعات درست در بین عوامل مزبور، غیر قابل انکار است.

دفتر آمار سازمان ملل با توجه به این واقعیت مهم به کشورهای جهان تحت عنوان انقلاب آماری برای ...

واژه‌های کلیدی: انقلاب آماری، توسعه‌ی پایدار، رؤسای مراکز آمار، توسعه‌یافته، در حال توسعه

عسگری جعفر. انقلاب آماری برای توسعه‌ی پایدار. 1. 1394; 3 (4) :53-55