[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: سال 4، شماره 2 - ( 4-1395 ) ::
جلد 4 شماره 2 صفحات 26-21 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی سطح رفاه خانوارهای شهری و روستایی استان یزد و مقایسه‌ی آن با کشور ۱۳۸۱-۱۳۹۳
فاطمه آسایش، جعفر رحمانی شمسی
مقدمه:   (4066 مشاهده)

موضوع رفاه در پیشرفت جامعه مؤثر بوده و بر عوامل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آن تأثیر فراوانی دارد و تا جایی که دلیل اهمیت موضوع رفاه خانوارها، برنامه‌های توسعه‌ی اقتصادی نیز بر آن تأکید اساسی نموده‌اند. دیدگاه‌های متفاوتی در مورد رفاه وجود دارد و هر یک از مکاتب، محققان و اندیشمندان به فراخور زمینه‌های عقیدتی، ذهنی و محاسباتی خود از ابعاد مختلفی بدان پرداخته‌اند. به‌عنوان مثال، لیبرال‌های کلاسیک که اولین ارائه‌کنندگان بحث جدی در مورد رفاه به شمار می‌روند؛ حدود معنایی این مفهوم را محدود به کامیابی و آسایشی می‌نمایند که افراد در مبادلات بازار به دست می‌آورند و تولید کالاهای ضروری عامه موجب به وجود آمدن آن می‌شود. از شاخص‌های مورد استفاده لیبرال‌های کلاسیک می‌توان به شاخص هزینه یا ضریب اِنگِل برای محاسبه‌ی سطح رفاه اشاره نمود. بر این اساس، ارنست اِنگِل (آماردان آلمانی قرن نوزدهم) به این نتیجه رسید که با افزایش درامد خانوارها، سهم مخارج خوراکی مصرف‌کنندگان در بودجه‌ی خانوار کاهش می‌یابد (قاسمی اردهایی، ۱۳۸۷). ضریب اِنگِل یکی از شاخص‌هایی است که برای بررسی سطح رفاه خانوارها مورد استفاده قرار می‌گیرد و از نسبت هزینه‌های خوراکی به کل هزینه‌های مصرفی به دست می‌آید. از این رو، هرچه سهم هزینه‌های خوراکی کم‌تر و سهم هزینه‌های غیر خوراکی از سبد هزینه‌های خانوار بیش‌تر باشد، بیانگر وضعیت بهتری است. زیرا بررسی‌های اقتصادی نشان می‌دهد که هرچه سطح درامد خانوارها افزایش یابد، سهم هزینه‌های خوراکی آن‌ها از سبد مصرفی کاهش می‌یابد و به سهم هزینه‌های غیر خوراکی افزوده می‌گردد. بنا بر این، هر چه ضریب اِنگِل در جامعه‌ای کم‌تر باشد، نشان‌دهنده‌ی سطح رفاه بالاتر در آن جامعه است (غروی نخجوانی، ۱۳۸۴).

واژه‌های کلیدی: هزینه و درامد، خوراکی و دخانی، غیر خوراکی، هزینه‌ی ثابت، هزینه‌ی جاری، سطح رفاه
متن کامل [PDF 461 kb]   (1874 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML     Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:


آسایش فاطمه، رحمانی شمسی جعفر. بررسی سطح رفاه خانوارهای شهری و روستایی استان یزد و مقایسه‌ی آن با کشور ۱۳۸۱-۱۳۹۳. 1. 1395; 4 (2) :21-26

URL: http://amar.srtc.ac.ir/article-1-190-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
سال 4، شماره 2 - ( 4-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
آمار (دوماهنامه‌ی تحلیلی - پژوهشی) Statistics Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.04 seconds with 36 queries by YEKTAWEB 4645