:: سال 5، شماره 2 - ( 4-1396 ) ::
جلد 5 شماره 2 صفحات 12-8 برگشت به فهرست نسخه ها
تغییرات میانگین سن ازدواج در ایران
الهام فتحی، نورمحمد جاوید، بهناز سرخیل، سودابه زبرجد
مقدمه:   (4840 مشاهده)
ازدواج از مهم‌ترین وقایع در زندگی اجتماعی انسان‌هاست و در همه‌ی زمان‌ها و تمام فرهنگ‌ها به شکل‌های مختلف وجود دارد. ساختار سنی جمعیت، آداب و رسوم، فرهنگ، مذهب و عرف هر جامعه‌ای می‌تواند الگوی ازدواج را تحت تأثیر قرار دهد. گذار جوامع از مرحله‌ی سنتی به مرحله‌ی مدرن، تغییراتی اساسی در ساختارهای اجتماعی و اقتصادی جوامع به وجود آورده که افزایش سن ازدواج از جمله پیامدهای آن است.
اطلاعات جمع‌آوری شده از سوی سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۴ میلادی حاکی از آن است که در کشورهای اروپای غربی میانگین سن ازدواج بیش از ۳۰ سال است. کشور اسلوانی با مقدار ۳۴٫۸ سال بالاترین و نیجریه با ۱۷٫۳ سال پایین‌ترین میانگین سن ازدواج را در بین سایر کشورهای جهان دارند.
تغییر و تحولات اجتماعی و اقتصادی نیم‌قرن اخیر ایران، باعث تغییرات بسیاری در الگوی پیوند زناشویی و ساختار و ترکیب خانواده شده است. بنا بر این بررسی تحولات سن ازدواج و تحلیل آنها، اطلاعات مفید و سودمندی را به‌منظور هرگونه برنامه‌ریزی در اختیار سیاستگذاران قرار می‌دهد. یکی از ابزارهای مناسب برای مطالعه‌ی تحولات ازدواج، استفاده از نتایج سرشماری‌های عمومی نفوس و مسکن بوده که در ۶۰ سال گذشته و در فواصل زمانی معین توسط مرکز آمار ایران، اجرا و نتایج آن منتشر شده است. در این مختصر میانگین سن در اولین ازدواج با روش غیر مستقیم هاینال محاسبه شده و سپس روند سن ازدواج مقایسه شده است.
 
 
واژه‌های کلیدی: تغییرات سن، سن ازدواج، میانگین سن ازدواج، سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵
متن کامل [PDF 550 kb]   (2472 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: جمعیت


XML     Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
سال 5، شماره 2 - ( 4-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها