TI - PT - JOURNAL ARTICLE TA - srtc-amar JN - srtc-amar VO - 3 VI - 4 IP - 4 4099 - http://amar.srtc.ac.ir/article-1-132-fa.html 4100 - http://amar.srtc.ac.ir/article-1-132-fa.pdf SO - srtc-amar 4 AB  - بررسی هزینه و درامد خانوار‌های کشور قدمت دیرینه‌ای دارد. هزینه‌ی خانوار‌های کشور برای نخستین‌بار در سال ۱۳۱۴ توسط بانک ملّی ایران در هفت شهر منتخب مورد بررسی قرار گرفت. هدف اصلی این بررسی به دست‌ آوردن ضرایب مصرف برای محاسبه‏ی شاخص هزینه‌ی زندگی بود. در سال ۱۳۳۸ به منظور تجدیـد نظـر در ضرایب اهمیت کالاها و خدماتی که برای محاسبه‌ی شاخص هزینـه‌ی زنـدگی مورد نیاز بودند، این بررسـی توسط بانک ملی در ۳۲ شهر کشور تکرار شد. آمارگیری از هزینه‌ی خانوارهای کشور از سال ۱۳۴۲ در نقاط روستایی و از سال ۱۳۴۷ در نقاط شهری در مقیاسی گسترده‏ توسط مرکز آمار ایران اجرا شد که نتایج آن به‌طور سالانه۱ استخراج و منتشر می‌شود. این آمارگیری از سال ۱۳۵۳ علاوه بر هزینه، درامد خانوارها را نیز شامل شده است. موضوع هزینه و درامد خانوار به دلیل‌ تأثیر‌گذاری مستقیم بر شرایط معیشتی و کیفیت زندگی خانوار از اهمیت زیادی برخوردار است. تعادل بین هزینه و درامد خانوارها و سهم هر یک از بخش‌های خوراکی و غیر خوراکی از هزینه‌های کل خانوارها موضوعی است که از گذشته‌های دور تا کنون در جوامع مختلف قابل بررسی بوده است. این موضوع به‌ ویژه از آن‌جایی اهمیت دارد که خانوارهای دارای درامد پایین‌تر جامعه اغلب سهم بزرگ‌تری از درامد خود را به هزینه‌های خوراکی تخصیص می‌دهند، از این رو وجود تورم و افزایش قیمت‌ها تأثیر جدی‌تری بر نحوه‌ی گذران زندگی این خانوارها دارد و ایجاد تعادل بین هزینه و درامد برای این خانوارها به مراتب مشکل‌تر از خانوارهایی است که سهم کوچک‌تری از درامد خود را به بخش خوراکی تخصیص می‌دهند. با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله به بررسی متوسط سهم هزینه‏های خوراکی و غیر خوراکی خانوارهای شهری و روستایی کشور در آمارگیری از هزینه‌ و درامد خانوارها به تفکیک استان‏های مختلف و روند تغییرات آ‌ن‌ها از سال ۱۳۸۰ تا سال ۱۳۹۲ پرداخته می‌شود. منظور از هزینه‌‌ی خانوار در این مقاله هزینه‌ی ناخالص خانوار است. همچنین هزینه‌های خوراکی خانوار، هزینه‌‌ی غذاهای آماده، هتل و رستوران خانوار را در بر نمی‌گیرد. CP - IRAN IN - LG - eng PB - srtc-amar PG - 14 PT - Research YR - 2015