مریم طالبی، آذردخت خواجه‌پور

سرشماری عمومی نفوس و مسکن پرهزینه‌ترین و بزرگ‌ترین طرح آماری هر کشور محسوب می‌شود. اجرای این برنامه مستلزم انجام فعالیت‌های پیچیده و به‌هم‌پیوسته در یک حوزه‌ی جغرافیایی وسیع و در یک دوره‌ی زمانی کوتاه‌مدت است. هزینه‌ی بالای این فعالیت‌ها، ارتباط آن‌ها با یکدیگر و کوتاه‌بودن زمان اجرای سرشماری ایجاب می‌کند که قبل از اجرای سرشماری، محتوای همه‌ی فعالیت‌ها دقیقاً بررسی شده و از پیوستگی و ارتباط آن‌ها با یکدیگر اطمینان حاصل شود. نظر به این‌که زمان اجرای سرشماری کوتاه است و در حین اجرا، فرصتی برای تصحیح اشتباهات و یا رفع کمبودها وجود ندارد، لذا ضروری است که فرایندهای سرشماری از مراحل ابتدایی تا فعالیت‌های نهایی، یک‌بار به طور آزمایشی اجرا شود تا اشکالات و یا کمبودهای پیش‌بینی‌نشده، در حین اجرای آزمایش دیده و شناخته شده و اقدامات لازم برای رفع و اصلاح آن‌ها به عمل آید.

تمام کشورهای دنیا که از اطلاعات سرشماری برای برنامه‌ریزی استفاده می‌کنند، سعی دارند با بهره‌گیری از تجربیات سایر کشورها و با حمایت دولتمردان، نواوری‌هایی در سرشماری خود ایجاد کنند و چگونگی پیاده‌سازی آن‌ها را در کشور خود مورد آزمایش قرار دهند.

در مرکز آمار ایران نیز مطالعه‌ی شیوه‌های مدرن سرشماری، بلافاصله پس از اجرای سرشماری ۱۳۹۰ آغاز شد. بحث‌های زیادی در خصوص تغییر روش در سرشماری انجام و پیشنهاد شده است. بدیهی است کاهش هزینه همراه با حفظ کیفیت، هدف اصلی در تغییر روش‌ها بوده و ضروری است سرشماری به شیوه‌ی مورد نظر در یک منطقه‌ی جغرافیایی کشور آزمایش شود و بر اساس شواهد و تجزیه و تحلیل نتایج این آزمایش، مشکلات احتمالی برطرف شده و سپس سرشماری در سطح کشور اجرا شود. به همین منظور، مرکز آمار ایران با همکاری شرکت پست جمهوری اسلامی ایران، دفتر آمار و اطلاعات وGIS  استانداری اصفهان و همچنین شرکت عمران شهر جدید مجلسی، در دی‌ماه سال ۱۳۹۳ موفق به اجرای سرشماری آزمایشی به روش آدرس‌مبنا گردید.

نکات مهم این آزمایش استفاده از فایل‌آدرس می‌باشد که این فایل با تلفیق اطلاعات بانک کدپستی با نقشه‌های پارسل شهر تهیه‌شده و به صورت یک فایل چارچوب برای جمع‌آوری اطلاعات مورد استفاده قرار گرفته و در نهایت به‌عنوان یک بستر پایه و اساسی می‌تواند مورد استفاده تمام دستگاه‌های اجرایی به منظور اتصال پایگاه‌های اطلاعاتی قرار گیرد.

در آزمایش سرشماری که در شهر مجلسی واقع در شهرستان مبارکه و در ۷۰ کیلومتری جنوب غربی شهر اصفهان اجرا شد، از دو روش اینترنتی و الکترونیکی برای جمع‌آوری اطلاعات استفاده شده‌ است بدین صورت که از تاریخ شانزدهم آذرماه تا پنجم دی‌ماه سال ۱۳۹۳، از خانوارها با مراجعه به سایت اینترنتی www.majlesi.sci.org.ir فرم‌های الکترونیکی مربوط به سرشماری را به صورت برخط تکمیل نمودند. با توجه به این‌که سرشماری اینترنتی برای اولین‌بار در کشور اجرا می‌شد، یکی از اهداف آن، بررسی میزان مشارکت مردم بود. با هماهنگی‌های به عمل آمده و تأمین تمهیدات لازم، آن دسته از ساکنان شهر مجلسی که دسترسی به اینترنت نداشتند، می‌توانستند جهت ثبت اطلاعات در سامانه‌ی مذکور به دفتر امام جمعه، دفتر شرکت عمران شهر جدید مجلسی و یا کافی‌نت‌های سطح شهر مجلسی مراجعه کنند.

با وجود برخی مشکلات ناشی از تجربه‌ی کم در اجرای این طرح، حدود ۲۰ درصد از خانوارهای ساکن در شهر مجلسی از طریق اینترنت به فرم‌های سرشماری پاسخ داده‌اند که شاخص خوبی برای دستیابی به هدف است.

واژه‌های کلیدی: سرشماری عمومی نفوس و مسکن، سرشماری آزمایشی و الکترونیکی، شهر مجلسی، استان اصفهان

طالبی مریم، خواجه‌پور آذردخت. گزارش اجرای سرشماری آزمایشی و الکترونیکی نفوس و مسکن به روش آدرس‌مبنا در شهر مجلسی استان اصفهان . 1. 1394; 3 (3) :39-40

Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645