[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: سال 5، شماره 1 - ( 2-1396 ) ::
جلد 5 شماره 1 صفحات 13-10 برگشت به فهرست نسخه ها
زنان سرپرست خانوار دارای همسر و مشخصه‌هایی از ازدواج آن‌ها
روشنک علی‌اکبری صبا
مقدمه:   (18481 مشاهده)
در سال‌های گذشته خانوارهای زن‌سرپرست درصد قابل توجهی از خانوارهای کشور را به خود اختصاص داده‌اند. بر اساس تعریف مرکز آمار ایران، سرپرست خانوار عضوی از خانوار است که سایر اعضا وی را به این عنوان معرفی می‌کنند. در سرشماری‌ها و آمارگیری‌های نمونه‌ای خانواری مرکز آمار در موارد نادری که اعضای خانوار نتوانند کسی را به‌عنوان سرپرست معرفی کنند، مسن‌ترین فرد عضو خانوار به‌عنوان سرپرست شناخته می‌شود. در غیر این‌صورت سرپرست خانوار بر اساس اظهار پاسخگو تعیین می‌شود که لزوماً مسن‌ترین عضو خانوار نیست و می‌تواند زن یا مرد باشد. بر اساس این تعریف در خانوارهای یک‌نفره، همان فرد سرپرست خانوار به شمار می‌آید. سرپرست خانوار به‌طور معمول مسئولیت تأمین تمام یا بخش عمده‌ای از هزینه‌های خانوار یا تصمیم‌گیری در مورد نحوه‌ی هزینه کردن درامدهای خانوار را بر عهده دارد. بر اساس این تعریف خانوارهای زن‌سرپرست خانوارهایی هستند که در آن‌ها یک زن سرپرستی و مسئولیت اداره‌ی خانوار را بر عهده دارد.
به استناد آمارهای رسمی، در سال‌های اخیر همگام با بسیاری از جوامع دیگر، سهم خانوارهای زن‌سرپرست در کشور رشد روزافزونی داشته است. بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۷۵ سهم این خانوارها از کل خانوارهای کشور حدود ۸٫۴ درصد بوده، در حالی که برمبنای اطلاعات سرشماری‌های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۵ این سهم به بیش از ۱۲ درصد رسیده است. بدیهی است علاوه بر سهم، تعداد این خانوارها نیز در طول زمان افزایش یافته است. از دلایل این موضوع می‌توان به افزایش تمایل به تشکیل خانوارهای تک‌نفره، افزایش نرخ طلاق، عدم ازدواج مجدد زنان بی‌همسر بر اثر طلاق یا فوت همسر، اعتیاد و مهاجرت سرپرست خانوارها اشاره کرد. شایان ذکر است عواملی چون طلاق، فوت یا اعتیاد همسر، چندهمسری مردان، از کارافتادگی و رها شدن توسط مردان گاهی موجب آسیب‌پذیر شدن خانوارهای زن‌سرپرست در جامعه می‌شوند که لازم است مورد توجه برنامه‌ریزان و سیاستگذاران قرار گیرد.
الگوی زندگی خانوارهای زن‌سرپرست اغلب متفاوت از سایر خانوارهای جامعه است. به‌عنوان مثال درصد کمی از زنان سرپرست خانوار شاغل هستند و میانگین سن آن‌ها بالاتر از میانگین سن مردان سرپرست خانوار است. از سوی دیگر ویژگی‌های جمعیتی، اجتماعی، اقتصادی و سلامت خانوارهای زن‌سرپرست در گروه‌های مختلف وضع زناشویی سرپرستان خانوارها تفاوت چشمگیری دارد (سازمان بهزیستی کشور، ۱۳۹۶).
 
واژه‌های کلیدی: زنان سرپرست خانوار، ‌ وضع زناشویی، ‌ ازدواج، طلاق.
متن کامل [PDF 496 kb]   (1767 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML     Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:


علی‌اکبری صبا روشنک. زنان سرپرست خانوار دارای همسر و مشخصه‌هایی از ازدواج آن‌ها. 1. 1396; 5 (1) :10-13

URL: http://amar.srtc.ac.ir/article-1-252-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
سال 5، شماره 1 - ( 2-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
آمار (دوماهنامه‌ی تحلیلی - پژوهشی) Statistics Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4660