[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: سال 3، شماره 5 - ( 10-1394 ) ::
جلد 3 شماره 5 صفحات 15-13 برگشت به فهرست نسخه ها
حساب‌های اقماری فناوری اطلاعات و ارتباطات
محمد غلامی
مقدمه:   (4237 مشاهده)

از زمان اختراع میکروچیپ‌ها‌، فناوری اطلاعات به صورت هندسی رشد پیدا کرده است به نحوی که قدرت پردازش رایانه‌ها در هر 18 ماه دو برابر شده است. این فناوری در تمام وجوه زندگی مردم رخنه کرده است‌، مانند تلفن‌های هوشمند، اینترنت، تماس‌های ماهواره‌ای، تلویزیون‌های دیجیتال و غیره. سیستم بازرگانی کشورها و مردم نسبت به گذشته، نزدیکی بیش‌تری با یکدیگر پیدا کرده‌اند و فناوری اطلاعات در طی زمان نحوه‌ی زندگی و اندیشه‌ی مردم کره‌ی زمین را متحول کرده است. 
فناوری اطلاعات و ارتباطات نقش بارز و قابل توجهی در اقتصاد و اجتماع امروزی پیدا کرده است به نحوی که در تمام عرصه‌ها شاهد بهبود همه‌ی کلیه‌ی بخش‌ها بر اثر به‌کارگیری فناوری‌های نوین ارتباطی هستیم. بخش ICT۱ در ایران یکی از اجزای مهم اقتصاد ملی را تشکیل می‌دهد. فناوری ارتباطات منجر به افزایش بهره‌وری تمام بخش‌های اقتصادی مانند صنعت، کشاورزی، حمل و نقل، تجارت، بازرگانی و... شده است. علیرغم نقش مهمی که بخش ICT در ایران و اقتصاد جهانی دارد، اما به صورت واضح در طبقه‌بندی بین‌المللی فعالیت‌های اقتصادی (ISIC)۲ تعریف نشده و به جای آن ICT بین رشته فعالیت‌های مختلف اقتصادی مانند صنعت‌، خدمات بازرگانی و ارتباطات پخش شده است.
برای این که ICT به صورت کامل به‌عنوان یک بخش اقتصادی لحاظ شود، لازم است تا حساب اقماری آن بر اساس استانداردها و تعاریف بین‌المللی تهیه شود. بر اساس دستورالعمل سیستم حساب‌های ملی 1993 و 2008 توصیه می‌شود برای سنجش پدیده‌های اقتصادی که به طور واضح در حساب‌های مرکزی نشان داده نشده‌اند، حساب‌های اقماری تهیه شود. تهیه‌ی حساب اقماری منجر به گسترش بخش خاصی از حساب‌های ملی فراتر از محدودیت‌های چارچوب فعلی حساب‌های ملی می‌شود. مزیت حساب اقماری در آن است که در آن طرف عرضه و تقاضای ICT در رشته فعالیت‌های مختلف تفکیک می‌شود. بر اساس این حساب به طور دقیق مشخص می‌شود کدام رشته فعالیت‌ها، محصولات و خدمات ویژه‌ی بخشICT  و کدام رشته فعالیت‌ها، محصولات و خدمات غیر مرتبط با این بخش هستند.
ویژگی دیگر تهیه‌ی حساب‌های اقماری ترکیب متغیرهای پولی با داده‌های غیر پولی در چارچوب استانداردهای متغیرهای پولی SNA۳ است. از طرف سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه (OECD)۴ راهنماهایی منتشر شده است که در آن الگوی مفهومی اقتصاد اطلاعات لحاظ گردیده است. از طرفی به لحاظ غیر ملموس‌بودن دارایی نرم‌افزار رایانه‌ها و ویژگی خاص مجوزها و نحوه‌ی اجاره‌ی محصولات ICT، سنجش مبادلات این بخش کار دشواری است.

واژه‌های کلیدی: حساب‌های اقماری، فناوری اطلاعات و ارتباطات، فعالیت‌های اقتصادی
متن کامل [PDF 406 kb]   (1010 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML     Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:


غلامی محمد. حساب‌های اقماری فناوری اطلاعات و ارتباطات. 1. 1394; 3 (5) :13-15

URL: http://amar.srtc.ac.ir/article-1-146-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
سال 3، شماره 5 - ( 10-1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها
آمار (دوماهنامه‌ی تحلیلی - پژوهشی) Statistics Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4660